Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Tema: Planeringsförutsättningar

Granskad:

Planbeskrivningens information, inklusive text, bilder, kartor, diagram, tabeller med mera, sorteras och taggas digitalt i teman, grupper och undergrupper enligt bilagan till Boverkets föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning.

Tema: Planeringsförutsättningar

Planbeskrivningen ska innehålla en redovisning av planeringsförutsättningarna, det vill säga de förutsättningar på platsen och i omgivningarna som har haft betydelse för planens utformning och omfattning. Kommunen ska alltså beskriva vilka värden och karaktärsdrag som kan ha betydelse för planen men också vilka risker och utmaningar som behöver hanteras i planarbetet. Redovisningen ska också innehålla en sammanfattning av innehållet i de planeringsunderlag som använts och vilka slutsatser som varit relevanta för detaljplanens utformning och omfattning.

Planeringsförutsättningar

Grupp: Kommunala

Till de kommunala planeringsförutsättningarna hör ställningstaganden i kommunala planeringsunderlag och beslut.

Undergrupp: Detaljplan

Här hör förutsättningar som rör andra detaljplaner. Det kan vara detaljplaner inom planområdet som ska ersättas såväl som närliggande planer. Det kan handla om höjdreglering, användningsbestämmelser eller andra regleringar som sätter detaljplanen i en större kontext.

Undergrupp: Områdesbestämmelser

Hit hör förutsättningar från områdesbestämmelser. Det kan handla om bestämmelser om kulturvärden eller andra bestämmelser som sätter detaljplanen i en större kontext.

Undergrupp: Förhandsbesked

Till gruppen hör information om positiva eller negativa förhandsbesked inom planområdet.

Undergrupp: Planeringsbesked

Information om länsstyrelsens ställningstagande i ett planeringsbesked enligt 5 kap. 10 f § PBL hör hemma i denna undergrupp.

Undergrupp: Planbesked

Till undergruppen hör information om kommunen lämnat planbesked för detaljplanen. Det kan också avse planbesked för närliggande detaljplaner som är relevanta för ärendet.

Undergrupp: Planprogram

Till undergruppen planprogram sorteras information och beskrivningar av vilka ställningstaganden som gjorts i ett planprogram för detaljplanen. Hit kan även sorteras information från planprogram som inte längre gäller eller relevanta planprogram för andra planer i närområdet.

Undergrupp: Översiktsplan

Hit sorteras information och beskrivningar om förutsättningar för detaljplanen som kommer från gällande översiktsplan. Hit hör också information om detaljplanen avviker från översiktsplanen.

Grupp: Regionala

Till gruppen hör information och beskrivningar av förutsättningar som har sitt ursprung i regionala planeringsunderlag.

Undergrupp: Regionplan

Till denna undergrupp sorteras beskrivningar och information om planeringsförutsättningar som kommer från en regionplan.

Grupp: Riksintressen

Hit sorteras planeringsförutsättningar som relaterar till riksintressen.

Undergrupp: Rennäring

Här hör förutsättningar som rör riksintresse för rennäring enligt 3 kap. 5 § miljöbalken hemma.

Undergrupp: Yrkesfiske

Till undergruppen sorteras förutsättningar som rör riksintresse för yrkesfiske enligt 3 kap. 5 § miljöbalken.

Undergrupp: Naturvård

Hit sorteras förutsättningar som handlar om riksintresse för naturvård enligt 3 kap. 6 § miljöbalken.

Undergrupp: Friluftsliv

Till undergruppen sorteras planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för friluftsliv enligt 3 kap. 6 § miljöbalken.

Undergrupp: Kulturmiljövård

Till undergruppen sorteras förutsättningar relaterade till riksintresse för kulturmiljövården enligt 3 kap. 6 § miljöbalken.

Undergrupp: Fyndigheter av ämnen och material

Till undergruppen sorteras planeringsförutsättningar relaterade till riksintresse för värdefulla ämnen eller material enligt 3 kap. 7 § miljöbalken.

Undergrupp: Industriell produktion

Hit hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för industriell produktion enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Energiproduktion och energidistribution

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för energiproduktion och energidistribution enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Slutförvaring av kärnbränsle och kärnavfall

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för slutförvar av kärnbränsle och kärnavfall enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Elektronisk kommunikation

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för elektronisk kommunikation enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Trafikkommunikation

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för trafikkommunikation enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Avfallshantering

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för avfallshantering enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Vattenförsörjning

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för vattenförsörjning enligt 3 kap. 8 § miljöbalken.

Undergrupp: Totalförsvar

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för totalförsvar enligt 3 kap. 9 § miljöbalken.

Undergrupp: Rörligt friluftsliv

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för rörligt friluftsliv enligt 4 kap. 2 § miljöbalken.

Undergrupp: Obruten kust

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för obruten kust enligt 4 kap. 3 § miljöbalken.

Undergrupp: Högexploaterad kust

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för högexploaterad kust enligt 4 kap. 4 § miljöbalken.

Undergrupp: Obrutet fjäll

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för obrutet fjäll enligt 4 kap. 5 § miljöbalken.

Undergrupp: Skyddade vattendrag

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för skyddade vattendrag enligt 4 kap. 6 § miljöbalken.

Undergrupp: Nationalstadspark

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till riksintresse för nationalstadspark enligt 4 kap. 7 § miljöbalken.

Undergrupp: Natura 2000

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till Natura 2000-områden som är av riksintresse enligt 4 kap. 1 och 8 §§ miljöbalken.

Undergrupp: Områden för geologisk lagring av koldioxid

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till områden för geologisk lagring av koldioxid enligt 4 kap. 9 § miljöbalken.

Grupp: Hushållningsbestämmelser enligt 3 kap. miljöbalken

Planeringsförutsättningar som rör tillämpningen av hushållningsbestämmelserna i 3 kap. miljöbalken hör hemma i denna grupp.

Undergrupp: Jordbruksmark

Till denna undergrupp sorteras planeringsförutsättningar som relaterar till hushållning med jordbruksmark.

Undergrupp: Skogsbruk

Till denna undergrupp sorteras planeringsförutsättningar som relaterar till hushållning med mark för skogsbruk.

Undergrupp: Oexploaterade områden

Till denna undergrupp sorteras planeringsförutsättningar som relaterar till hushållning med oexploaterade områden.

Undergrupp: Ekologiskt särskilt känsliga områden

Till denna undergrupp sorteras planeringsförutsättningar som relaterar till hushållning med ekologiskt särskilt känsliga områden.

Grupp: Miljökvalitetsnormer

Till denna grupp hör planeringsförutsättningar som rör miljökvalitetsnormer enligt 5 kap. miljöbalken.

Undergrupp: Luft

Hit sorteras information om planeringsförutsättningar som rör miljökvalitetsnormer för luft.

Undergrupp: Vatten

Hit sorteras information om planeringsförutsättningar som rör miljökvalitetsnormer för vatten.

Undergrupp: Buller

Till denna undergrupp hör planeringsförutsättningar som rör miljökvalitetsnormer för buller.

Grupp: Mellankommunala intressen

Till denna grupp sorteras planeringsförutsättningar som berör en eller flera kommuner utöver den planläggande kommunen. Det kan exempelvis handla om gemensamma trafikkommunikationer.

Grupp: Miljö

Gruppen miljö avser sådana planeringsförutsättningar som omfattar strandskydd och dagvatten med mera. Även förutsättningar som rör natur hör hit.

Undergrupp: Strandskydd

Förutsättningar som rör strandskydd. Exempelvis vilka delar av området som omfattas av strandskydd innan planen antas eller vilka värden som finns inom det strandskyddade området.

Undergrupp: Dagvatten

Till gruppen hör befintliga förutsättningar som rör dagvatten som exempelvis befintliga förhållanden, hantering och avledning som rör dagvatten.

Grupp: Hälsa och säkerhet

Gruppen hälsa och säkerhet avser sådana planeringsförutsättningar som rör risker för människors hälsa och säkerhet.

Undergrupp: Omgivningsbuller

Avser planeringsförutsättningar som rör omgivningsbuller.

Undergrupp: Risk för olyckor

Till undergruppen hör planeringsförutsättningar relaterade till risk för olyckor. Det kan exempelvis handla om kemikaliespill, obevakade järnvägsövergångar med mera.

Undergrupp: Risk för översvämning

Hit hör planeringsförutsättningar som rör risker kopplade till översvämning. Hit hör planeringsförutsättningar som berör översvämning både från hav, vattendrag och skyfall.

Undergrupp: Risk för erosion

Hit hör planeringsförutsättningar som rör risker kopplade till erosion.

Undergrupp: Risk för skred

Hit hör planeringsförutsättningar som rör risker kopplade till skred.

Undergrupp: Risk för ras

Hit hör planeringsförutsättningar som rör risker kopplade till ras.

Grupp: Geotekniska förhållanden

Hit hör sådant som beskriver geotekniska förhållanden, till exempel förutsättningar för grundläggning, infiltrationsförmåga med mera.

Grupp: Hydrologiska förhållanden

Hit sorteras planeringsförutsättningar som berör vattnets kretslopp, exempelvis ytavrinning, infiltration, grundvatten med mera.

Grupp: Kulturmiljö

Till kulturmiljö hör kulturhistoriskt viktiga lämningar, byggnader och byggd miljö men även sådant som till exempel kulturlandskap och kulturhistoriskt viktiga anläggningar så som parker och trädgårdar.

Undergrupp: Fornlämningar

Hit hör förutsättningar för detaljplanen som har med fornlämningar att göra.

Undergrupp: Byggnadsminnen

Till undergruppen hör förutsättningar för detaljplanen som relaterar till byggnadsminnen enligt kulturmiljölagen.

Undergrupp: Kyrkligt kulturarv

Här under sorteras planeringsförutsättningar som berör det kyrkliga kulturarvet. Det kan handla om både kyrkobyggnader och byggnader samt anläggningar med anknytning till dessa.

Grupp: Fysisk miljö

Till gruppen sorteras planeringsförutsättningar som handlar om den fysiska miljön i eller i anslutning till planområdet. Det kan vara en beskrivning av den anlagda miljön, till exempel byggnader, lekplatser eller parker.

Grupp: Sociala

Till gruppen hör planeringsförutsättningar som handlar om de sociala förutsättningarna i området. Det kan vara allt från demografi och sysselsättning till trygghetsaspekter.

Grupp: Teknik

Till gruppen sorteras sådant som rör befintliga tekniska förutsättningar som är relevanta för detaljplanen. Det kan till exempel handla om va-teknik eller teknisk infrastruktur.

Grupp: Service

Hit sorteras sådant som handlar om befintlig samhällsservice som är relevant för detaljplanen. Exempelvis tillgång till vård, skola och omsorg.

Grupp: Trafik

Till gruppen hör planeringsförutsättningar som relaterar till befintlig trafiksituation och trafikinfrastruktur. Det kan handla om sådant som befintliga gator och vägar, trafikvolymer och kända trafikproblem.

Grupp: Annat

Till gruppen hör sådant som sorterats under temat Planeringsförutsättningar men som inte passar i övriga grupper.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen