Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Farligt gods i riskhantering i samband med planläggning

Granskad:

Vid planering av mark- eller vattenanvändning intill transportleder är det viktigt att vara medveten om att det kan förekomma transporter av farligt gods. Dessa transporter kan medföra risker som hänförs till de farliga ämnen och varor som transporteras men som även kan medföra andra risker för hälsa och säkerhet i ett brett perspektiv. Regionen eller kommunen har att beakta alla risker som är, eller kan vara, kopplade till transporter av farligt gods i sin planläggning enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Arbeta systematiskt med riskfrågor

En genomtänkt fysisk planering kan reducera konsekvenser av olyckor med farligt gods. Regionen och kommunen behöver därför lyfta riskfrågor kopplade till transporter av farligt gods tidigt i planeringsprocessen. Ett sätt är att arbeta systematiskt med riskfrågor.

Du kan läsa mer om risker kopplade till planläggning intill transportleder för farligt gods i de olika processtegen genom länken i menyn till vänster.

Boverkets vägledning om riskhantering i planläggning och byggande

Boverket har tagit fram en vägledning om riskhantering i planläggning och byggande. Vägledningen är tänkt att vara ett stöd när regioner eller kommuner behöver ta hänsyn till människors hälsa och säkerhet och risken för olyckor när de ska ta fram en plan eller bereda beslut enligt PBL.

Vägledning om riskhantering i planläggning och byggande

I vägledningen föreslår Boverket att regioner och kommuner tar fram en strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL. En sådan strategi ger ett generellt stöd för arbetet med riskhantering i samband med att regionen tar fram en regionplan eller kommunen tar fram översiktsplan eller detaljplan eller bereder beslut enligt PBL.

Strategi för riskhantering inför planläggning och beredning av beslut enligt PBL

I vägledningen presenterar Boverket även en metodik i tolv steg för riskhantering i samband med planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.

Process för riskhantering är ett systematiskt sätt att arbeta med riskhantering. Det handlar om att reda ut hur och varför något kan ske: att kartlägga och analysera riskerna för att sedan kunna värdera dem. När det är gjort görs en bedömning om riskerna behöver begränsas på något sätt. Det vill säga om åtgärder behöver vidtas för att minska sannolikheten för att en skadlig händelse skulle inträffa, eller för att mildra konsekvenserna om något trots allt skulle inträffa.

Process för riskhantering vid planläggning eller beredning av beslut enligt PBL

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen