Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Ordlista elnät i översiktsplaneringen

Denna ordlista är avsedd för att vid behov kunna söka upp betydelsen av begrepp som kan förekomma i arbetet med elförsörjningsfrågor i fysisk planering.

B

balansering av kraftsystemet för el
För att elsystemet ska fungera måste det i varje ögonblick produceras lika mycket el som det används – det måste ständigt vara balans mellan produktion och användning av el. Detta är en förutsättning för att det ska gå att leverera el. Svenska kraftnät har ansvar för att hela tiden upprätthålla den kortsiktiga balansen i elsystemet.

D

distributionsnät
Elnät för distribution av elenergi från transmissionsnätet till lokalnät eller till slutkund. Det omfattar både regionnät och lokalnät.

E

effektbrist
Kortvarig brist på elenergi, bedöms ofta per timme. Kallas också eleffektbrist.
elkvalitet
God elkvalitet innebär att elanvändaren kan använda elen utan störningar eller avbrott.
EMC
Elektromagnetisk kompatibilitet, kan förklaras som ett tillstånd där olika elektriska produkter och elinstallationer kan fungera tillsammans utan att störa varandra.
energilager
Det finns flera olika typer av energilager, till exempel anläggningar för batterilager eller vätgaslager. Energilager byggs upp och utnyttjas för att spara överskottsenergi, från till exempel vindkraft eller solceller, för användning vid en senare tidpunkt. Genom att utnyttja energilagring blir konsumtionen mer oberoende av tidpunkten för produktionen – ett sätt att göra eltillgången mer förutsägbar och planeringsbar.

F

fasledare
Strömförande ledning.
faslina
Strömförande ledning.
flaskhals
Plats eller del av elnät där överföringskapaciteten begränsar elöverföringen vid hög elförbrukning.
flexibilitetstjänster
Handel med flexibilitet innebär att en aktör som tillfälligt kan minska sin elförbrukning eller öka sin elproduktion kan sälja den förmågan som en flexibilitetstjänst. Elsystemet avlastas genom att elförbrukningen jämnas ut över tid, och detsamma gäller om elproduktionen jämnas ut. När en aktör kan förskjuta sin elförbrukning i tid kallas det även efterfrågeflexibilitet.
fördelningsstation
Station som matar högspänningsledningar i lokalnätet från regionnätet.

H

högspänning
Spänning över 1000 V växelspänning eller över 1500 V likspänning, i enlighet med hur begreppet används i elsäkerhetsförordningen (2017:218).

I

IKN
Icke koncessionspliktigt nät dvs elnät som är undantaget från kravet på nätkoncession, det vill säga tillstånd för utbyggnad och användning av elnät. Exempel på IKN är elledningar i byggnader.

K

kapacitetsbrist
Brist i elnätets överföringskapacitet för elenergi. Kan uppstå i transmissionsnätet såväl som i regionnät och lokalnät.
kilo
Kilo representerar talet 1000 (tusen) och används som prefix till mätenheter. Elektrisk spänning kan anges med enheten kV (kilovolt), det vill säga tusen Volt.
kopplingsstation
När ledningar med samma spänning ska kopplas samman och effekten inte behöver transformeras till annan spänningsnivå byggs bara ett ställverk, en så kallad kopplingsstation.
kraftvärmeverk
I ett kraftvärmeverk produceras både elektricitet och värme samtidigt. Elen används för elförsörjning och värmen används vanligtvis i fjärrvärmesystem. Produktionen av kraftvärme sker genom förbränning av ett bränsle, exempelvis avfallsförbränning. Kraftvärmeverk ska inte förväxlas med värmekraftverk, som endast producerar el.

L

lokalnät
Elnät som används för att distribuera elenergi från regionnät till elanvändare som hushåll och verksamheter. Spänningen ligger ofta på 230 V, och är så gott som alltid lägre än 40 kV.
lågspänning
Spänning upp till 1000 V växelspänning eller upp till 1500 V likspänning, i enlighet med hur begreppet används i elsäkerhetsförordningen (2017:218).

M

magnetfält
En elledning med påkopplad ström skapar ett magnetfält omkring sig. Magnetfältets styrka kan beskrivas med storheten magnetisk flödestäthet, vilket anges i enheten tesla (T).

N

nätkoncession
Tillstånd för att bygga och använda elnät för starkström.
nätstation
Station som transformerar högspänning till lågspänning i lokalnätet.
nätägare
Det elnätsföretag som har ansvar för ett elnät är också nätägare. Närmare beskrivning av elnätsföretag finns på sidan Ansvar och roller.

O

omriktarstation
När en ledning för likström ska anslutas till växelströmsnätet krävs en omriktarstation, där likström omvandlas till växelström eller omvänt.

R

regionnät
Elnät som används för att distribuera elenergi från transmissionsnätet vidare till områden med lokalnät. Spänningen ligger ofta på 130 kV (kilovolt), men förekommer mellan cirka 30-130 kV.
regionstation
Station som enbart är ansluten till regionnätsledningar.

S

stamnät
Tidigare benämning på det som numera kallas transmissionsnät.
stamnätsstation
Tidigare benämning på station som är ansluten till en transmissionsnätsledning (tidigare stamnätsledning).
starkström
Elektrisk ström med sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för människor eller egendom. Som exempel kan strömmen från ett vanligt vägguttag i Sverige vara tillräckligt farlig för att döda en människa. Normalt ger vägguttaget växelström och spänningen är 230 V (volt).
styrel
Planeringsmetod för att prioritera samhällsviktiga elanvändare, så att el ska kunna styras till dem så stor utsträckning som möjligt vid en bristsituation.
spänning
Elektrisk spänning är detsamma som elektromotorisk kraft. Spänningen påverkar hur stark elektrisk ström som kan uppstå vid ett uttag, ju högre spänning desto starkare ström.
svagström
Elektrisk ström med sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som inte är farlig för människor, husdjur eller egendom. Det kan användas för bland annat telekommunikation som telefon eller radio, signalering, manövrering, mätning eller liknande.

T

transmissionsnät
Kallades tidigare stamnät. Kraftledningar som används för att transportera stora mängder elenergi långa sträckor. Spänningen är mycket hög, vanligtvis 400 kV eller 220 kV (kilovolt).
transmissionsnätsstation
Benämning på station som är ansluten till transmissionsnätet. Kallades tidigare ibland stamnätsstation.

V

volt
Enhet som används för att mäta elektrisk spänning.
värmekraftverk
I ett värmekraftverk produceras el genom förbränning av ett bränsle, exempelvis avfallsförbränning. Värmekraftverk ska inte förväxlas med kraftvärmeverk, som producerar både el och värme samtidigt.
Tillbaka till toppen