Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Föreskrifter om översiktsplan

Granskad:

Boverket arbetar med att ta fram föreskrifter om översiktsplan. Ett förslag på föreskrifter var ute på remiss under perioden 30 mars till 25 augusti 2023. Boverket arbetar nu vidare med förslaget med målsättningen att föreskriften ska träda ikraft under hösten 2024.

Resultatet av remitteringen

Totalt har 219 remissvar kommit in till Boverket. De synpunkter som framförts i remissvaren är konstruktiva och till stor nytta i det fortsatta arbetet med föreskrifterna. Av de svarande var 152 kommuner, 18 länsstyrelser, 6 regioner samt 22 statliga myndigheter. Även 4 universitet,10 organisationer och 7 övriga har inkommit med svar. Majoriteten, 182 remissinstanser, tillstyrker förslaget med vissa tillägg eller justeringar. 18 instanser avstyrker förlaget i sin helhet och 19 har inga synpunkter eller avstår från att lämna några synpunkter.

De fördelar som många lyfter i sina remissvar är att föreskrifterna kommer:

  • ge tids- och kvalitetsvinster, både i framtagandet av en översiktsplan och vid tillämpningen av översiktsplanen.
  • stötta framför allt mindre kommuner genom att skapa en gemensam struktur att utgå ifrån.
  • underlätta samordningen med efterföljande processer och prövningar.
  • underlätta samverkan och samordning gällande mellankommunala och regionala frågor. Det finns ett stort värde i att kunna jämföra data mellan olika kommuner, och ta fram gemensamma analyser, sammanställningar och andra värdefulla planeringsunderlag.
  • underlätta utbytet av information vid dialog med andra aktörer.
  • göra det enklare för länsstyrelsen att granska förslag till översiktsplan.

Många av synpunkterna handlar om tidplanen för när föreskrifterna ska träda ikraft. Flera remissinstanser är positiva till att förslaget införs i god tid innan det ska börja tillämpas. Detta ger kommunerna möjlighet att själva utforma program eller ge inspel till systemleverantörer om behov och utformning av program. Samtidigt bedömer flera remissinstanser att kommunerna borde ges mer tid för implementering av föreskrifterna och för att utvecklingen av systemlösningar ska hinna testas mer innan föreskrifterna blir bindande att tillämpa.

Vikten av att ett regelverk för digital arkivering tas fram lyfts av många remissinstanser. Man anser även att staten borde gå före och digitalisera sina planeringsunderlag. Riksintressena lyfts här som särskilt viktiga. Kommunerna efterfrågar även digitala granskningsyttrande från länsstyrelsen och att staten tar ett större helhetsansvar för säkerhetskänslig information.

Även om många ser nyttan med en digital omställning på sikt, så lyfts att det i en övergångsfas kommer krävas mer resurser och tid. Därför efterfrågar många kommuner ekonomiskt stöd för inköp av program och kompetenshöjande åtgärder. Mer vägledning för att underlätta implementeringen av föreskrifterna efterfrågas också.

Ta del av förslaget till föreskrifter

Du kan ta del av författningsförslaget och alla inkomna remissvar via denna länk. 

Boverkets förslag till föreskrifter om översiktsplan

Frågor och svar gällande remissen

Under fliken Frågor och svar på den här sidan kan du ta del av de frågor och svar om remissen som kommit in till Boverket.

Vad händer nu?

Boverket har reviderat förslaget utifrån de synpunkter som kommit in och har beslutat att föreskrifterna ska EU-anmälas som tekniska regler enligt direktiv 2015/1535. En anmälan om tekniska regler skickas till EU-kommissionen via Kommerskollegium. Anmälningsproceduren ska göra att otillåtna handelshinder upptäcks och förhindras. Förslaget till föreskrifter får inte antas innan anmälningsproceduren är avslutad. En EU-anmälan skickades in i slutet av april 2024. Föreskrifterna bedöms kunna beslutas och träda ikraft under hösten 2024. Reglerna blir dock först bindande att tillämpa för de översiktsplaner som påbörjas efter den 31 december 2026 i enlighet med plan- och byggförordningen.

Ny bestämmelse i plan- och byggförordningen

I februari 2023 tog regeringen beslut om en ny bestämmelse i plan- och byggförordningen (PBF). Beslutet innebär att alla översiktsplaner som påbörjas efter den 31 december 2026 ska utformas så att uppgifterna i dem kan tillgängliggöras och behandlas digitalt.

Med anledning av den nya bestämmelsen i PBF har Boverket tagit fram ett förslag till föreskrifter som ska stötta kommunerna i hur de ska uppfylla kraven i förordningen. Föreskrifterna innehåller regler kring vilken information som ska finnas i digitala översiktsplaner och hur informationen ska identifieras. Föreskrifterna följer innehållskraven i 3 kap. Plan- och bygglagen, vilket innebär att kommunen utformar sin översiktsplan enligt PBL precis som idag. Föreskriften tillför inga nya innehållskrav, utan anger endast hur innehållet ska identifieras digitalt.

Varför behövs regler kring digitalisering av översiktsplaner?

För att nå den fulla potentialen som digitaliseringen möjliggör krävs ett regelverk som anger hur informationen ska definieras och identifieras för att den ska kunna överföras, behandlas och tillgängliggöras digitalt. Detta möjliggör bland annat effektivare informationsflöden mellan olika aktörer i samhällsbyggnadssektorn och utveckling av mer användarvänliga verksamhetssystem för hantering av digitala planer.

Olika begrepp

Plan- och byggförordningen

I februari 2023 tog regeringen beslut om en ny bestämmelse i plan- och byggförordningen (PBF). Beslutet innebär att alla översiktsplaner som påbörjas efter den 31 december 2026 ska utformas så att uppgifterna i dem kan tillgängliggöras och behandlas digitalt.

Boverkets föreskrifter om översiktsplan

Boverket har fått ett bemyndigande från regeringen att ta fram föreskrifter för översiktsplan. Boverket har nu tagit fram ett förslag till föreskrifter som ska stötta kommunerna i hur de ska uppfylla kraven i PBF. Föreskrifterna innehåller regler kring vilken information som ska finnas i digitala översiktsplaner och hur informationen ska definieras och identifieras.

Nationell specifikation

En nationell specifikation beskriver och strukturerar informationen i en översiktsplan på ett nationellt enhetligt sätt. Specifikationen gör det möjligt att utbyta informationen nationellt, så att översiktsplanen kan överföras, behandlas och tillgängliggöras digitalt.

ÖP-modellen

Etablerat populärnamn som idag utgör ett samlingsnamn för Boverkets vägledning kring hur geografisk planinformation kan struktureras på ett enhetligt sätt för att skapa möjlighet att utbyta information digitalt.

ÖP-katalogen

ÖP-katalogen ingår i nästa version av ÖP-modellen och är en katalogtjänst som tillhandahåller mark- och vattenanvändningar, utvecklingsinriktningar och andra kodlistor som behövs för att upprätta en översiktsplan enligt Boverkets kommande föreskrifter. I katalogen finns även förifyllda attribut som behövs för att kunna identifiera, jämföra, verifiera och validera informationen i en översiktsplan. Katalogen utgör ett komplement till den nationella specifikationen och tillhandahåller delar av den information som behövs för att specifikationen ska fungera.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen