Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Lagen om FN:s barnkonvention

Granskad:

FN:s konvention om barnets rättigheter blev svensk lag den 1 januari 2020. Lagen ska beaktas när ett ärende enligt lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag handläggs och när beslut i sådana ärenden fattas. Konventionens syfte är att garantera alla barn deras mänskliga rättigheter.

Exempel på konventionens artiklar

En av barnkonventionens grundprinciper är att man i alla åtgärder som rör barn i första hand ska beakta vad som bedöms vara barnets bästa (artikel 3).

En annan grundprincip är att barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i alla frågor som rör dem (artikel 12).

Artikel 23 handlar särskilt om barn med funktionsnedsättningar.

Betydelsen av att konventionen blivit lag

Lagen (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter innehåller alla artiklar i konventionen. Lagen ska beaktas när ett ärende enligt lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag handläggs och när beslut i sådana ärenden fattas. 

Om kommunen tillämpar en artikel i lagen om barnkonventionen för sitt beslut i bidragsfrågan ska det framgå av beslutet på samma sätt som tillämpade bestämmelser i lagen om bostadsanpassningsbidrag ska framgå. Det följer av 32 § förvaltningslagen (2017:900).

En av anledningarna till att barnkonventionen blivit lag är att tydliggöra att konventionens rättigheter ska beaktas vid avvägningar och bedömningar som berör barn. Det framgår av propositionen till lagen (proposition 2017/18:186, Inkorporering av FN:s konvention om barnets rättigheter", sid. 74).  

Rättspraxis

Det behövs rättspraxis som klargör hur lagen om bostadsanpassningsbidrag och lagen om barnkonventionen förhåller sig till varandra.

Mer information

I "Relaterad information" finner du en länk till Barnombudsmannens webbplats. Där finns mycket utbildningsmaterial om konventionen och vilken betydelse det har att den blivit lag. 

Även Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har information om konventionen. Du finner en länk i "Relaterad information". 

I "Relaterad information" finns även en länk till lagen om FN:s barnkonvention.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen