Ett jämställt Övre

Projektägare: Trelleborgs kommun och Nyréns Arkitektkontor

Typ av åtgärd: Strategiska/metodutvecklande och fysiska åtgärder

Beviljat stöd: 900 000 kronor

Beslut: 2014

Syftet med projektet var att inleda ett arbete med jämställda offentliga miljöer i Trelleborgs kommun och bidra till ett kunskapslyft för kommunens tjänstepersoner, politiker och medborgare. Projektet, som inriktades mot ungdomar, ville visa på hur kommunen genom en jämställd samhällsplanering  kan bryta och ifrågasätta cementering och reproducering av hur killar och tjejer traditionellt använder av det offentligta rummet. Projektet var också en del i att fullfölja och konkretisera den nyligen framtagna fördjupningen av översiktsplanen för Trelleborgs stad, vilken har ett stort fokus på social hållbarhet.

Projektet bestod av fyra delar: Analys, dialog, fysisk åtgärd och uppföljning. Nyréns Arkitektkontor har inom projektet vidareutvecklat metoden "Designdialog" genom att anlägga ett jämställdhetsperspektiv på metoden.

Projektet har arbetat utifrån att en tillfällig plats skulle skapas på Övre. Det sågs som ett sätt att snabbt implementera och testa ungdomarnas
idéer samtidigt som Övre var i stort behov av att något skulle hända på platsen. Platsen innehöll bland annat sittmöjligheter och pingisbord.

Se slutrapport i fulltext under "Relaterad information".

Barn på mötesplats. Foto: Trelleborgs kommun
Den tillfälliga mötesplatsen på Trelleborg Övre. Foto: Trelleborgs kommun
Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej