Spelet om Gustavsberg

Tre små bilder med skolungdomar
Foto: Värmdö kommun

Centrum och idrottsområdet är centrala och viktiga platser för Gustavsberg, som är centralort i Värmdö kommun. Kommunens vision är att göra centrum attraktivt, tryggt och levande, och att centrum och idrottsplatsen ska upplevas som ett sammanhållet område.

Ambitionen är att föra en aktiv dialog med medborgarna om hur orten ska utvecklas. Projektledningen finns ofta på plats på lokala mässor och utställningar för att möta medborgarna och kunna svara på frågor och ta emot synpunkter, ofta genom att visa upp en modell över hur det framtida samhället kan komma att se ut. Modellen har visat sig vara ett bra underlag för dialog.

"Spelet om Centrum" – en lagtävling om bästa idén för centrum

Värmdö kommun har även testat en ny form av dialog, det så kallade "Spelet om centrum". Dialogen genomfördes då i form av ett "future city game", som kan liknas vid en kreativ workshop, utformad som en lagtävling. I lag om fem personer fick medborgare tävla mot varandra i två dagar om att skapa den bästa idén för framtidens centrumområde. Spelet genomfördes en helg i maj 2013 och engagerade ett 20-tal värmdöbor och en handfull studerande inom hållbar stadsutveckling. Resultatet från spelet ställdes sedan ut i projektets utställningslokal i kommunens huvudbibliotek.

Närbild på en kvinna i svarta kläder
Moa Öhman. Foto: Ilona Klein Gullberg

Moa Öhman, projektledare för Gustavsbergsprojektet, betonar att spelet gav många idéer som kommunens tjänstemän har kunnat föra in i det fortsatta arbetet med detaljplanen. Planerarna har blivit tvungna att ta några steg tillbaka och se över vissa större frågor, bland annat trafiklösningar, något som i sin tur ger upphov till mer övergripande diskussioner. I den diskussionen är även politikerna aktiva. Moa Öhman konstaterar att arbetet inte går framåt i en och samma riktning, utan man får gå runt och komma tillbaka. "Det är en gropig väg".

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej