Får jag lov?

"Får jag lov?" är ett vinnovaprojekt som Boverket driver tillsammans med kommuner, programvaruutvecklare, högskolor och myndigheter. Projektet har som fokus att det i en nära framtid ska utvecklas digitala tjänster som stimulerar samhällsbyggandet. Projektet har ansökt om att fortsätta med steg 3, där de idéer och visioner som framkommit tidigare ska implementeras.

"Får jag lov?"-projektet är en del i arbetet med att öka bostadsbyggandet i Sverige.

Film: Kortfilm om "Får jag lov?"-projektet

Delar i projektet

De typer av digitala tjänster som projektet vill ska utvecklas finns inte i Sverige i dag. Befintliga digitala tjänster för bygglov exempelvis innebär att sökanden lämnar in ansökan om bygglov via e-formulär på nätet och i bästa fall finns en integrering till kommunens ärendehanteringssystem. Det som ska utvecklas är digitala tjänster som tar den sökande flera steg vidare från

  • idé
  • bygglov
  • startbesked
  • kontrollfasen med kontrollplan
  • processen fram till slutbesked.

Utöver det ska vi även ta fram lösningar som underlättar för digital arkivering, e-arkiv.

Steg 1 - förstudien

Boverket, Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och kommunerna Helsingborg, Höganäs och Höör startade under hösten 2015 en förstudie för projektet "Får jag lov?". Den 25 augusti 2016 lämnades en ansökan in till Sveriges innovationsmyndighet VINNOVA. Läs mer om förstudien i "Relaterad information".

Steg 2 - informationskartläggning

Projektet fick stöd från VINNOVA för att under 2017 till augusti 2019 skapa förutsättningar för att de digitala lösningar som kommunerna behöver ska kunna utvecklas. Läs mer i slutrapporten till steg 2 (Får jag lov steg 2? Innovationsprojekt gällande digitalisering av lov och byggprocessen) i "Relaterad information".

Projektet valde ut ett enkelt ärende som man tar fram all nödvändig information om – från idé till inflyttning och arkiverat slutbesked. Projektets resultat i form av process- och informationsmodeller med mera, nås via nedanstående knapp.

Steg 3 - implementering

Projektet har nu ansökt till VINNOVA om att fortsätta med ett steg 3. I steg 3 är det tänkt att de tidigare idéerna ska implementeras i verkligheten. Steg 3 är tänkt att köra igång under kvartal 1 2020 och förbereds under hösten 2019.

Mer information

Läs mer om steg 2 i projektets blogg, se "Relaterad information".

Om du vill veta mer eller är intresserad av att delta i projektet, kontakta Joakim Thunborg, se "Relaterad information".

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej