Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Uppföljning allmännyttan 2019–2020

Utgivningsår:
2022
Antal sidor:
28
ISBN (tryck):
-
ISBN (PDF):
978-91-7563-998-7
Rapport:
2022:4

Boverket har i uppdrag att följa de allmännyttiga och kommunala bostadsföretagens utveckling och roll på bostadsmarknaden. Rapporten berör olika förändringar på hyresmarknaden, bland annat det faktum att antalet hyreslägenheter – totalt sett – växer i Sverige och även att de allmännyttiga bostadsföretagen fortsätter att växa.

Men de privatägda hyreslägenheterna ökar ännu mer och därför minskar allmännyttans andel av hyreslägenheterna i Sverige. Detta är en långvarig trend som inneburit att sedan 2019 är de allmännyttiga bostadsföretagens del av hyresmarknaden något mindre än den privatägda.

I rapporten behandlas även frågan kring så kallade direktägda bostäder. Många kommunerna äger även bostäder på annat sätt än genom de allmännyttiga bostadsföretagen för att lösa vissa bostadsbehov. Det görs genom att man äger till exempel bostadsrätter och småhus. I tio kommuner används dessutom kommunalt ägda bostadsaktiebolag som inte är allmännyttiga.

Hyresförändringarna har under de senaste åren varit små – särskilt om man beaktar inflationen. Det gäller dock det inte det bestånd som har genomgått standardhöjande renoveringar.

Tillbaka till toppen