Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Årets Strålkastare inom gestaltad livsmiljö 2023 är utsedda

Granskad:
Nyhet
Fem personer står uppställda framför kameran. I bakgrunden an tegelvägg.
Årets strålkastare 2023, från vänster: Susanna Harjula, intendent, Nynäs slott, Konstprojektet "Tänka med jorden". Caroline Malmström, konstnärlig ledare, Art Lab Gnesta, Konstprojektet "Tänka med jorden". Sanna Svanberg, bild och formkonsulent, Sörmlands museum, Konstprojektet "Tänka med jorden". Dan Hallemar, Staden podcast. Anna Gudmundsdottir, projektledare SPOK. Saknas på bild: Jenny Nordberg, grundare SPOK, Andreas Kojcevski Hansson, SPOK, Dorte Bo Bojesen, VD, Form/Design Center, SPOK. Håkan Forsell, Staden podcast. Foto: Ricard Estay Ricard Estay

2023 är kompetensernas år, European Year of Skills. Vilka kompetenser behöver vi för att kunna arbeta omsorgsfullt med gestaltade livsmiljöer i vår tid och för att möta framtida utmaningar? På den årliga konferensen "Gestaltad livsmiljö" som 2023 har fokus på just kreativitet, kunskap och kompetens presenterades Årets strålkastare podcasten Staden, konstprojektet Tänka med jorden samt produktionsplattformen SPOK.

Kunskapsspridare och inspiratörer

De fyra myndigheterna Boverket, Riksantikvarieämbetet, Arkdes och Statens konstråd som är arrangörer av konferensen vill med Årets strålkastare uppmärksamma aktörer som i sitt arbete belyser den gestaltade livsmiljöns olika perspektiv på ett främjande vis och som därmed lyfter den nationella politiken för gestaltad livsmiljö. Årets strålkastare ska bidra till att sprida kunskap, goda idéer och initiativ samt inspirera och skapa engagemang.

- Vi vill uppmärksamma förebilder runt om i landet som både sprider kunskap och bidrar till berikande, inkluderande och medvetet utformade livsmiljöer, säger Helena Bjarnegård, riksarkitekt på Boverket och ordförande för Rådet för hållbara städer.

Årets Strålkastare 2023

Podcasten ”Staden” – en pod om staden med särskilt fokus på arkitektur, stadsbyggnad, kultur, konst, politik och ekonomi.

Konstprojektet "Tänka med jorden" – ett regionalt utvecklingsprojekt som betraktar Nynäs slott och dess omgivande jordbrukslandskap som en kritisk plats för reflektion kring människans plats på jorden.

SPOK - en plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter, från slöjd till industri.

På webbplatsen Hållbar stad finns intervjuer med Årets strålkastare år 2023 och 2022 samt information om konferensen Gestaltad livsmiljö.

Gestaltad livsmiljö – en konferens om kreativitet, kunskap och kompetens (på webbplatsen Hållbar stad)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen