Så arbetar Boverket med EU-direktivet för byggnaders energiprestanda

Granskad: 25 juni 2024
Nyhet

Hela EU arbetar för att minska utsläppen av växthusgas och bli mer klimatneutrala. En del i det målet är att direktivet för byggnaders energiprestanda, EPBD, omarbetats. Boverket har fått fyra uppdrag av regeringen för att förbereda så direktivet kan bli en del av svensk lagstiftning senast den 29 maj 2026.

Boverkets arbete med implementeringen av EPBD

Det övergripande syftet med det omarbetade direktivet är att unionens hela byggnadsbestånd ska vara så kallade nollutsläppsbyggnader senast år 2050. Boverket arbetar för närvarande med att analysera direktivet och dess konsekvenser för Sverige. Vi kommer att börja planera vårt arbete utifrån de uppdrag regeringen beslutat om.

Regeringsuppdragen handlar om:

  • att fastställa metoder och definitioner enligt EPBD
  • att genomföra en översyn av systemet med energideklarationer enligt EPBD
  • krav inom solenergi i EPBD
  • krav inom hållbar mobilitet i EPBD.

Vi befinner oss mycket tidigt i processen med att implementera direktivet och kan därför inte ännu säga något om vår syn på hur direktivet kan bli en del av svensk lagstiftning. Vi kommer så tidigt som vi bedömer det möjligt ta initiativ till dialog med berörda företag och organisationer.

Uppdrag att fastställa metoder och definitioner enligt direktivet om byggnaders energiprestanda (på regeringens webbplats)

Uppdrag att genomföra en översyn av systemet med energideklarationer enligt direktivet om byggnaders energiprestanda (på regeringens webbplats)

Uppdrag att ta fram underlag för genomförandet av krav inom solenergi i direktivet om byggnaders energiprestanda (på regeringens webbplats)

Uppdrag att ta fram underlag för genomförandet av krav inom hållbar mobilitet i direktivet om byggnaders energiprestanda (på regeringens webbplats)

Bakgrunden till det omarbetade energiprestandadirektivet

Europeiska rådet har satt som mål att EU ska minska sina utsläpp av växthusgaser med minst 55 procent fram till 2030, jämfört med 1990, och bli klimatneutralt senast 2050. Genom den europeiska klimatlagen är dessa mål bindande för EU och dess medlemsländer.

För att nå dessa mål måste EU-länderna göra konkreta åtgärder för att minska utsläppen och fasa ut fossila bränslen. Det behövs nya regler och uppdateringar av EU-lagstiftningen för att den gröna omställningen ska förverkligas.

Det övergripande syftet med det omarbetade direktivet är att unionens hela byggnadsbestånd ska vara så kallade nollutsläppsbyggnader senast år 2050. Från och med 2028 ska nya byggnader som ägs av offentliga organ vara nollutsläppsutbyggnader och från och med 2030 ska alla nya byggnader uppfylla kraven för en nollutsläppsbyggnad.

Utöver ovanstående så ställer direktivet bland annat krav på renovering av befintliga byggnader, utökat innehåll i energideklarationer, renoveringspass, solenergiinstallationer, laddinfrastruktur och cykelparkeringar.

Följ vårt arbete!

På vår webbplats kommer vi löpande uppdatera information om vårt arbete med direktivet. Där kan du också läsa mer om ny energiklassning av byggnader, krav på att redovisa livscykelperspektiv för nya byggnader i klimatdeklarationer, energihushållning och krav på renovering av befintliga byggnader.

Direktiv för byggnaders energiprestanda

Boverket (2024). Så arbetar Boverket med EU-direktivet för byggnaders energiprestanda. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/nyheter/sa-arbetar-boverket-med-eu-direktivet-for-byggnaders-energiprestanda/ Hämtad 2024-09-18