Boverket förlänger avtal om eurokoder

Nyhet,

Boverkets avtal med Svenska institutet för standarder, SIS som gör eurokoderna (europeiska konstruktionsstandarder) tillgängliga för bygg- och fastighetssektorns aktörer har förlängts.

Det nya avtalet innebär att eurokoderna kommer att vara fritt tillgängliga fram till och med december 2022. Avtalet gäller svenska översättningar av eurokoder som kan laddas ner fritt från SIS webbplats i read-only format av den som har en svensk IP-adress.

Nytt för i år är att avtalet ger möjlighet att stärka svenskt standardiseringsarbete på eu-nivå genom att 800 000 kronor är avsatta som resebidrag för medverkan i europeisk standardisering som går att söka hos SIS. Det gäller medverkan i följande tekniska kommittéer; SIS/TK 179 Fönster, dörrar, portar, glasfasader och bygglas, SIS/TK 180 Murverk och puts, SIS/TK 182 Trä, SIS/TK 183 Geoteknik och geokonstruktioner, SIS/TK 188 Stål- och aluminiumkonstruktioner samt samverkanskonstruktioner i stål och betong, SIS/TK 190 Betong, SIS/TK 203 Eurokoder och SIS/TK 556 Betongkonstruktioner.

Dessutom är 200 000 kronor avsatt för arbete och medverkan i arbetsgruppen CEN-CLC/BTWG 9 Strategy for the construction sector. 

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej