Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Krävs bygglov för att inrätta ett tillfälligt anläggningsboende i en befintlig byggnad?

Det krävs bygglov för att ta en befintlig byggnad i anspråk för ett väsentligen annat ändamål. Om det krävs lov för att inrätta ett tillfälligt anläggningsboende beror därför på vad det är för sorts verksamhet och hur den bedrivs. Det som byggnadsnämnden får titta på när det gäller bygglovsplikten är hur verksamheten bedrivs idag och hur den är tänkt att bedrivas i framtiden. Det är inte relevant vad verksamheten kallas eller vilka som ska bo där, det är verksamhetens art, omfattning och omgivningspåverkan som är avgörande.

Enligt rättspraxis är tillfälliga anläggningsboenden som används för Migrationsverkets mottagande att se som en form av tillfällig vistelse och alltså jämställbar med hotell, vandrarhem och camping. Detta innebär följande:

  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i ett befintligt hotell/vandrarhem/camping?
    Dessa är former av tillfällig vistelse precis som tillfälligt anläggningsboende. Det är alltså inte ett väsentligen annat ändamål och det krävs därmed inte bygglov. Om det tillfälliga anläggningsboendet har ett betydande vårdinslag krävs dock bygglov eftersom verksamheten då inte är tillfällig vistelse utan vård.
  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i en befintlig bostad?
    Eftersom tillfälligt anläggningsboende är en form av tillfällig vistelse är huvudregeln att bygglov krävs för detta.

    Tillfälligt anläggningsboende som görs i mycket begränsad omfattning i bostadsliknande former kräver inte bygglov. Det tillfälliga anläggningsboendet kan då vara till exempel en familj som bor i en vanlig lägenhet. Ett annat exempel kan vara ett mindre HVB-hem utan vårdinslag. Här kan man jämföra med det så kallade Ugglumfallet, Kammarrätten Gbg 2005-12-15, mål nr 5612–04. Där krävdes inte bygglov för ett hem för sex stycken ungdomar, domstolen bedömde att verksamheten bedrevs i familjeliknande former och inte hade institutionell karaktär. Se även MÖD 2015-02-13, mål nr P 4729–14.

    Om det tillfälliga anläggningsboendet bedrivs i en sådan omfattning att det inte längre kan liknas vid bostadsliknande former så krävs dock bygglov.

    Om det tillfälliga anläggningsboendet har ett betydande vårdinslag krävs också bygglov eftersom verksamheten då inte är tillfällig vistelse utan vård.
  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i en befintlig gymnastiksal/skola/idrottsanläggning/ industrilokal/kontor/samlingslokal?
    Ingen av dessa verksamheter är bostäder eller tillfällig vistelse. Det krävs följaktligen alltid bygglov. Observera dock att tillfällig övernattning kan tillåtas i sådana lokaler utan att bygglov krävs.
  • Ska det tillfälliga anläggningsboendet göras i en befintlig vårdanläggning?
    En bedömning måste göras av vårdinslaget i befintlig & ny verksamhet. Om den befintliga och nya verksamheten är övervägande vård är det vård och inte tillfällig vistelse och en ändring från vård till vård är därmed inte lovpliktigt. Tillfällig vistelse till vård eller omvänt är däremot lovpliktigt.
    Här behöver bedömas hur stort vårdinslaget är i den befintliga och den tilltänkta verksamheten. I till exempel äldreboenden kan det både finnas ett stort vårdinslag eller ingen vård alls. Vill man göra ett tillfälligt anläggningsboende där behöver det bedömas hur omfattande vårdinslaget är i den nya verksamheten. Om både den befintliga och den nya verksamheten har betydande vårdinslag är det ändring från vård till vård och kräver som huvudregel inte bygglov. Om den befintliga verksamheten har ett betydande vårdinslag och man vill göra ett tillfälligt anläggningsboende utan vårdinslag krävs dock bygglov. Då har man väsentligen ändrat verksamheten till ett annat ändamål.

I vissa fall är det bara delar av den befintliga byggnaden som får en ny verksamhet. T.ex. ett tvåvåningshus där bara en våning upplåts till tillfälligt anläggningsboende. Enligt rättspraxis är det avgörande hur mycket av den tidigare användningens yta som tas upp av tillfälligt anläggningsboende och vilken förändrad omgivningspåverkan ändringen kan antas generera. Detta har belysts i flera olika rättsfall:

MÖD 2014-11-28 (P 4072-14) en ändring från boende till vandrarhem var lovpliktig. En bedömning gjordes av vandrarhemmets omfattning i byggnaden och omgivningspåverkan. Eftersom den nya verksamheten tog upp hela den tidigare boendeytan och kunde antas generera en annan omgivningspåverkan så krävdes bygglov. Byggnaden låg utanför detaljplanelagt område.

I två andra avgöranden har MÖD slagit fast att en ändring från vandrarhem/bed and breakfast till asylboende respektive hotell till asylboende inte kräver bygglov. Domstolen ansåg att asylboende närmast är att se som tillfällig vistelse och därmed kan liknas vid boende på hotell, vandrarhem eller camping. I domarna klargörs även att det i bedömningen inte spelar någon roll att asylboende omfattas av andra specialregleringar än vandrarhem, bed and breakfast och hotell. (MÖD 2015-12-15, mål nr P 1565–15 och P 5105–15)

Bygglov för väsentligen annat ändamål

Tillbaka till toppen