Hushållsenergi och verksamhetsenergi

Hushållsenergi och verksamhetsenergi i lokaler räknas inte in i byggnadens energianvändning och ingår då inte i byggnadens energiprestanda. Här kan du läsa mer om vad som ingår i dessa.

Hushållsenergi

Hushållsenergi är den el eller annan energi som används för hushållsändamål. Exempel på detta är elanvändningen för diskmaskin, tvättmaskin, spis, kyl, frys, och andra hushållsapparater. Även den el som används för belysning, datorer, TV och annan hemelektronik ingår i hushållsenergi.

Verksamhetsenergi

Verksamhetsenergi är den el eller annan energi som används för verksamheten i lokaler. Exempel på detta är processenergi, belysning, datorer, kopiatorer, maskiner, och andra apparater för verksamheten. Även den energi som används till spis, kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin och andra hushållsapparater ingår i verksamhetsenergi.

I vissa fall kan det vara svårt att avgöra vad som ska hänföras till hushållsenergi eller verksamhetsenergi och vad som ingå i byggnadens energianvändning. Under frågor och svar finns ett antal exempel som du kan ta del av.

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej