Nya eller ändrade europeiska bedömningsdokument, EAD - januari 2017

Nyhet,

Nya eller ändrade bedömningsdokument som kan användas som grund för frivillig CE-märkning har citerats. Det är därmed möjligt för tillverkare vars produkter omfattas av dessa dokument att CE-märka sina produkter.

Den 13 januari 2017 citerades ett antal nya europeiska bedömningsdokument, EAD, i Europeiska Unionens officiella tidning, EUT. EAD är harmoniserade tekniska specifikationer för frivillig CE-märkning av byggprodukter. Följande EAD är nya i den senaste citeringen. Hela listan finns i relaterad information.

För översättning av titlarna från engelska till svenska svarar den som översatt texten i EUT. För förståelse om omfattningen kan det vara lämpligt att också läsa de engelska titlarna på EOTA:s webbplats, se länk i relaterad information.

  • 070001-01-0504 Kartongklädda gipsskivor för bärverk
  • 070002-00-0505 Glasfibertejp för gipsskiveskarvar
  • 220010-00-0402 Icke bärande släta plastskivor för taktäckning och utvändig väggbeklädnad
  • 220022-00-0401 Snöstopp av polykarbonat för hustak
  • 260007-00-0301 Typ I-tillsatsmedel för betong, murbruk och avjämningsmassa – vattenlösning

Vad betyder detta?

EAD gör det möjligt för tillverkare att frivilligt CE-märka sina produkter även om de inte omfattas av en harmoniserad standard. Läs mer om detta under "Frivillig CE-märkning" i relaterad information.

Tillverkaren betalar inte för ett europeiskt tekniskt bedömningsdokument. Däremot tar det tekniska bedömningsorganet betalt för tjänsten att utföra en europeisk teknisk bedömning, ETA, i enlighet med EAD. Detta liknar förhållanden när tillverkaren måste anlita ett anmält organ, i de fall det finns en harmoniserad standard för produkten.

Har tillverkaren fått en ETA, är det obligatoriskt att upprätta prestandadeklaration och CE-märka produkterna som stämmer med denna ETA.

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej