ÖP-katalogen

Granskad: 15 maj 2024

ÖP-katalogen är en tjänst till Sveriges kommuner och ska ge stöd i kommunens arbete med digital översiktsplan.

ÖP-katalogen är en del av ÖP-modellen

ÖP-katalogen är en del av Boverkets vägledning för digital översiktsplan, den så kallade ÖP-modellen. Katalogen ger stöd för att uppfylla bestämmelsen i plan- och byggförordningen (2011:338) om att uppgifterna i översiktsplanen ska kunna tillgängliggöras och behandlas digitalt. Den ger också stöd för att följa Boverkets kommande föreskrifter om översiktsplan som utgår från innehållskraven i plan- och bygglagen (2010:900). Katalogen utgör även ett komplement till den nationella specifikationen för översiktsplan som Lantmäteriet och Boverket arbetar med att utveckla. ÖP-katalogen är frivillig att använda och kommuner kan välja andra sätt att uppfylla kraven i förordningen och föreskrifterna.

I katalogen finns förteckningar på mark- och vattenanvändningar, utvecklingsinriktningar, riksintressen och annan information som ska framgå av en översiktsplan eller som behövs till den nationella specifikationen för översiktsplan. Katalogen innehåller även förifyllda attribut som behövs för att kunna identifiera, jämföra, verifiera och validera informationen i en översiktsplan.

Sök i ÖP-katalogen

ÖP-katalogen 0.2

ÖP-katalogen 0.2 är en första testversion och innehåller följande:

Mark- och vattenanvändning

De användningar som Boverket tillhandahåller i katalogen utgår från Boverkets förslag till föreskrifter om översiktsplan. I katalogen finns även kompletterande användningar som är mer preciserade än de som anges i föreskrifterna. De kompletterande användningarna kan kommunen använda vid behov och endast tillsammans med en mark- och vattenanvändning från föreskriften. Kommunen kan även ange om områdets användning avses ändras eller fortgå som idag.

Utvecklingsinriktning

Kommunens viljeinriktning för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön på en övergripande nivå. Kommunen kan ange om utvecklingsinriktningen har betydelse i ett internationellt, nationellt, regionalt, kommunalt eller lokalt perspektiv.

Mål, planer och program

Hur kommunen i den fysiska planeringen tänker ta hänsyn till och samordna översiktsplanen med relevanta nationella och regionala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling inom kommunen. Det finns även möjlighet att ange eget alternativ på ansvarig nivå, till exempel kommunala mål, planer och program.

Förhållande av väsentlig betydelse

De förhållanden som kommunen bedömer kan ha en väsentlig betydelse för beslut om mark- och vattenanvändningen eller för hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Här ingår hur kommunen avser att tillgodose riksintressen och hur kommunen anser att gällande miljökvalitetsnormer ska följas.

Klimatrelaterade risker

Kommunens syn på klimatrelaterade risker för skador på den byggda miljön till följd av översvämning, ras, skred och erosion.

Konsekvenser

Kommunens redovisning av översiktsplanens väsentliga konsekvenser och betydande miljöpåverkan.

Länsstyrelsens invändningar

Om länsstyrelsen i granskningsyttrandet inte har godtagit översiktsplanen i en viss del ska det framgå av översiktsplanen.

Så hittar du ÖP-katalogen

Innehållet i katalogen &aum