Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Hur ska bedömningen om ekonomiska svårigheter enligt 8 § 2 göras?

En hyresgäst får anses ha varit i ekonomiska svårigheter när följande situationer föreligger.

  • Om hyresgästen är föremål för skuldsanering. Detta redan när Kronofogdemyndigheten har beslutat att inleda en skuldsanering. De ekonomiska svårigheterna ska dock anses ha upphört om Kronofogdemyndigheten senare avslår ansökan om skuldsanering. Annars får hyresgästen anses vara i ekonomiska svårigheter så länge skuldsaneringsförfarandet pågår; alltså så länge en betalningsplan löper. Förfarandet får sedan anses vara avslutat när betalningsplanen upphört eller beslut fattas om att skuldsaneringen ska upphävas.
  • Om hyresgästen är ett aktiebolag och aktiekapitalet är förbrukat till hälften. Det finns särskilda regler för om det föreligger skillnad mellan registrerat och tecknat aktiekapital. Vidare finns undantag för aktiebolag som tillhör kategorierna mikroföretag, små företag och medelstora företag (se vidare Skatteverkets "Vägledning 2020").
  • Om hyresgästen är ett handelsbolag eller kommanditbolag samt det egna kapitalet är förbrukat till hälften. Det finns undantag för handelsbolag och kommanditbolag som tillhör kategorierna mikroföretag, små företag och medelstora företag (se vidare Skatteverkets "Vägledning 2020").
  • Om hyresgästen är föremål för företagsrekonstruktion. Detta redan om det finns ett beslut om offentligt ackord. Kvarstår tills domstol beslutar att företagsrekonstruktionen ska upphöra, även om företaget då ännu inte har betalat ackordslikviden. Om betalningsproblemen kvarstår, kan det finnas förutsättningar att då ansöka om att företaget ska försättas i konkurs, varför hyresgästen i så fall fortfarande ska anses vara i ekonomiska svårigheter.
  • Om hyresgästen fått undsättningsstöd. Detta är ett riktat stöd som lämnas i akuta situationer under en övergångsperiod. Syftet är att hålla ett ekonomiskt företag flytande under den korta tid som krävs för att utarbeta en omstruktureringsplan eller likvidationsplan. De ekonomiska svårigheterna kvarstår i så fall tills hyresgästen har betalat tillbaka lånet eller avslutat garantin.
  • Om hyresgästen fått omstruktureringsstöd. Detta är ett mer permanent stöd, vars syfte är att återställa stödmottagarens långsiktiga lönsamhet utifrån en realistisk, enhetlig och långtgående omstruktureringsplan. De ekonomiska svårigheterna kvarstår i så fall så länge företaget omfattas av en pågående omstruktureringsplan.
  • Om hyresgästen är ett ”stort företag” som har en viss skuldsättningsgrad och räntetäckningsgrad. Med stora företag menas företag som har minst 250 anställda eller har en omsättning om minst 50 miljoner euro och en balansomslutning om minst 43 miljoner euro. Det är här fråga om att vissa komplexa förhållanden ska föreligga (se vidare Skatteverkets ”Vägledning 2020”).
  • Om hyresgästen är på obestånd enligt presumtionsreglerna i konkurslagen. Med obestånd avses att hyresgästen inte kan betala sina skulder och att denna oförmåga inte är endast tillfällig. Om obestånd föreligger ska företaget normalt försättas i konkurs.
  • Om hyresgästen är försatt i konkurs. Det ska då finnas ett konkursbeslut från domstolen. Konkursen kvarstår även om beslutet har överklagats. Först om beslutet upphävs av högre instans, upphör konkursbeslutet.

Skatteverket har på sin webbplats publicerat en vägledning som innehåller mer information om hur begreppet ”ekonomiska svårigheter” bör tolkas ur ett svenskt perspektiv och vilka omständigheter som bör beaktas i sammanhanget.

Statligt stöd får inte ges till företag i ekonomiska svårigheter (på Skatteverkets webbplats)

Tillbaka till toppen