Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Mät radon i ditt hus

Granskad:

Här får veta när du bör göra en radonmätning och under vilken tid på året du ska mäta för att få ett säkert resultat. Du får även veta hur du beställer mätdosor och gör en radonmätning.

När ska jag göra en radonmätning?

Du bör mäta radonhalten om du

  • köper ett hus
  • bygger om eller till ditt hus
  • ändrar ventilationen eller uppvärmningssystemet
  • bygger ett nytt hus
  • om det har gått mer än 10 år sedan den senaste mätningen.

Det finns inget lagkrav som talar om hur ofta en mätning ska utföras. Har det gått mer än 10 år sedan radonmätning utförts och/eller om det genomförts byggnadsåtgärder som kan påverka radonhalten i inomhusluften rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att ny mätning utförs. Mer information om radonmätning i bostäder finns via länk till Strålsäkerhetsmyndigheten, Mätning av radon i bostäder – metodbeskrivning,  i "Relaterad information".

Mät även om du vet eller misstänker att huset ligger i ett område med höga halter av markradon eller är byggt med blåbetong. Mer information om att mäta radon finns via länk i "Relaterad information".

Radonmätningar i villor och radhus ska göras under eldningssäsongen, oktober till och med april, för att få ett säkert resultat. Mätperioden ska vara minst två, helst tre månader. Ska du till exempel köpa hus och inte har tid att vänta kan du göra en kortare mätning under 2 till 10 dagar. En sådan mätning går till på liknande sätt som en långtidsmätning, men ger endast ett ungefärligt radonvärde och kan inte användas för att söka radonbidrag.

Swedac har ett register över ackrediterade företag som utför radonmätningar.

Gräns- och riktvärde

De gräns- och riktvärden som finns för radon och andra naturligt förekommande ädelgaser har fastställts i samråd mellan olika berörda myndigheter. Bindande gränsvärden finns till exempel i Boverkets byggregler och Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter. Riktvärden hittar du till exempel i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om radon i inomhusluft. Riktvärdet för radon i inomhusluften är 200 Bq/m3. Mer information om referensnivå och gränsvärden finns via länk i "Relaterad information".

Guide för hur du mäter radon

Vem gör vad?

Boverket

Boverket har tagit fram ett gränsvärde för radon som gäller vid uppförande av ny byggnad eller ändring av en byggnad som är 200 Becquerel per kubikmeter inomhusluft. 

 

Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndigheten ansvarar för riskbedömning och information om radon samt håller i radonutbildningar. Myndigheten följer också utvecklingen av mätteknik och har tagit fram metodbeskrivningar för att mäta radon i bostäder och dricksvatten.

Sveriges geologiska undersökning

SGU kartlägger radioaktivitet i marken genom flyg- och markmätningar. Myndigheten håller även utbildningar i markradonmätning för kommuner och konsulter.

Swedac

Swedac granskar och godkänner laboratorier som analyserar radon i luft och dricksvatten. I myndighetens register hittar du godkända laboratorier som du kan beställa mätdosor av. Länk till webbsida med ackrediterade mätlaboratorier finns under "Relaterad information".

Kommunen

Vissa kommuner hjälper dig med att beställa mätdosor därför kontakt med din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor. Du kan även beställa mätdosor direkt från ett mätlaboratorium. Swedac har ett register över ackrediterade företag som mäter radon i inomhusluft och som du kan beställa mätdosor av.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen