Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Underlag till den andra nationella strategin för energieffektiviserande renovering

Ett samarbete mellan Boverket och Energimyndigheten

Utgivningsår:
2016
Antal sidor:
125
ISBN (tryck):
978-91-7563-421-0
ISBN (PDF):
978-91-7563-421-0
Rapport:
2016:29

Boverket och Energimyndigheten har tillsammans tagit fram underlag till att uppdatera den nationella strategin för energieffektiviserande renovering. En viktig förutsättning för att fler energieffektiviseringsåtgärder ska genomföras är att fler renoveringar genomförs. Samtidigt visar underlaget att det finns flera stora utmaningar för det nationella byggnadsbeståndet.

En av utmaningarna handlar om de kommande årens stora investeringsbehov för att renovera byggnader som tillhör miljonprogrammet. Den nuvarande omfattningen på renoveringar har resulterat i uteblivna investeringar i renovering av flerbostadshusbeståndet på mellan 5 och 20 miljarder kronor varje år, något som lett till att vi idag har en renoveringsskuld.

I utredningen har en kartläggning av hinder för renoveringar genomförts. Utifrån kartläggningen är bedömningen att lönsamhetsproblemet är det största hindret för renovering. Det stora behovet av nybyggda bostäder kan också hindra investeringar i renovering av det befintliga beståndet.

Utredningen visar i sina scenarier på ett antal styrmedel som kan förbättras för att underlätta för energieffektiva renoveringar. Det handlar bland annat om att öka kunskapen hos ett flertal aktörer om hur till exempel boendedialoger kan användas, förbättrade energideklarationer och ökad kunskap om energireglerna.

Rapporten visar också att utöver minskad energianvändning kan renoveringar leda till fler positiva effekter. Några av effekterna är en minskad förekomst av astma och sjuka-hussyndrom till följd av ett förbättrat inomhusklimat, hälsoeffekter av förbättrad luftkvalitet tack vare minskade utsläpp av kväve- och svaveloxider (NOx och SOx) och små partiklar samt bättre livskvalitet i bostadsområdet.

Tillbaka till toppen