Du som hyr eller hyr ut

Du som hyr en bostad eller lokal, eller funderar på att hyra, har rätt att få se energideklarationen. Du som hyr ut ska se till att energideklarationen är gjord. Här kan du läsa mer om vad du som hyr har rätt till och vad du som hyr ut ska göra.

Du som ska hyra

Du har rätt att få se energideklarationen innan du bestämmer dig för att hyra eller inte. Energideklarationen är till för att hjälpa dig jämföra olika byggnader med varandra. Tänk på det här:

  • Energideklarationen kan ge dig viktig information så ta vara på din rätt att få se den. I energideklarationen finns information om hur mycket energi byggnaden använder men också om radonmätning och ventilationskontroll var utförd eller inte när deklarationen gjordes.
  • Du kan kontrollera om den byggnad som du till exempel vill hyra en lägenhet i, har en energideklaration eller inte.

Se länkar i "Relaterad information".

Du som hyr ut eller på annat sätt upplåter med nyttjanderätt

Om du hyr ut eller på annat sätt upplåter med nyttjanderätt, till exempel en bostadsrätt, ska du se till att det finns en energideklaration för byggnaden. Det gäller även om du bara hyr ut en del av byggnaden, till exempel en lägenhet eller lokal. Anslå energideklarationens sammanfattning på en väl synlig plats i byggnaden. Entrén är ofta en naturlig plats för det.

Det är också viktigt att känna till att energideklarationen ska vara klar innan du hyr ut för första gången, och att du ska informera om den till nya hyresgäster. Följ de här stegen:

  1. Ta kontakt med en certifierad energiexpert i god tid innan du hyr ut, om du ännu inte har en energideklaration för byggnaden.
  2. Energiexperten gör energideklarationen och ger den till dig. Du kan också söka fram och få din energideklaration direkt skickad till dig via e-post. 
  3. Ange uppgiften om energiprestanda i din annons.
  4. Visa upp energideklarationen i sin helhet för spekulanten innan uthyrningen. Du kan till exempel göra det vid visningen eller genom att skicka deklarationen till spekulanten.
  5. När du sedan hyr ut, lämna över energideklarationen till hyresgästen.

Se länkar i "Relaterad information".

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej