Inspireras av Stockholms stad

Nu är det snart dags igen att söka statsbidrag för ökat bostadsbyggande för landets kommuner. Bidraget går att söka från 1 augusti till 1 oktober och det finns 1,8 miljarder kronor att dela på i år.

En av de kommuner som beviljades bidrag förra året var Stockholms stad. Kommunen fick nästan 185 miljoner kronor.

Maria Gräns. Foto: Stockholms stad
Maria Gräns. Foto: Stockholms stad

– Det var inga svårigheter att fylla i ansökan. Det fanns tydliga instruktioner på Boverkets webbplats, säger Maria Gräns, översiktsplanerare på stadsbyggnadskontoret, i Stockholms stad.

En stor del av Stockholms stads resurser läggs på bostadsbyggande. Bostadsbyggandet följs månadsvis med hjälp av en konsult som tar fram hur många byggstarter det har varit under året. Det gäller både nybyggnation och ombyggnader. Det görs genom att listan över antalet startbesked som getts gås igenom.

Johan Claeson. Foto:
Johan Claeson. Foto: Stockholms stad

– Alla bidrag till stadens kassa är positiva för att kunna hålla en hög och jämn takt för bostadsbyggandet. År 2016 infördes en ny lag om mottagande av nyanlända, som innebar att Stockholm skulle ta emot 2 800 personer. Högt ställda mål på bostadsbyggande och krav som dessa skapar finansiella utmaningar. Vi kommer definitivt att söka bidraget i år igen, säger Jonas Claeson, bostadsgeneral i Stockholms stad.

Granskad: Sidansvarig: Webbredaktionen
Hjälpte informationen dig? Ja Nej